Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Виплата пенсії у разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон

Статтею 51 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що у разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон, пенсія, призначена в Україні, виплачується за шість місяців наперед перед від’їздом, починаючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання. Під час перебування за кордоном пенсія виплачується в тому випадку, якщо це передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.

У разі виїзду пенсіонера на постійне проживання за кордон йому необхідно особисто звернутись до територіального органу Пенсійного фонду України із заявою про припинення виплати пенсії. Згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 за №1566/11846 до заяви про припинення виплати пенсії у зв’язку з виїздом за кордон подається закордонний паспорт з відповідним записом про виїзд на постійне місце проживання за кордон.

Пенсія, яку пенсіонер отримував в Україні до виїзду на постійне проживання в іншу країну, за його заявою може бути виплачена за шість місяців наперед перед від’їздом, рахуючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання. Крім того, кожному пенсіонеру важливо з’ясувати в територіальному органі Пенсійного фонду України про пенсійне забезпечення країни, в яку він виїжджає для постійного місця проживання, про укладення з цією країною угоди в сфері соціального забезпечення. Потрібно дізнатися чи буде йому призначено пенсію за новим місцем проживання, чи пенсію йому переказуватиме Пенсійний фонд України.

Виплата пенсії за кордон можлива лише за наявності двостороннього договору (угоди) про соціальне забезпечення між Україною та державою, до якої виїжджає пенсіонер на постійне проживання. У разі виїзду на постійне проживання до таких країн як Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Російська Федерація, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан пенсія може бути виплачена за заявою пенсіонера за шість місяців наперед перед від’їздом, рахуючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання. Надалі виплата пенсії в Україні припиняється. Після переїзду пенсіонера йому необхідно звернутись до територіального органу за новим місцем проживання із заявою про призначення пенсії. Пенсія буде призначена за законодавством держави нового місця проживання.

У разі переїзду пенсіонера до таких країн, як Естонія, Латвія, Литва, а також Болгарія, Іспанія, Чехія, Словаччина, пенсія може бути виплачена за заявою пенсіонера за шість місяців наперед перед від’їздом, рахуючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання. Після переїзду пенсіонера йому необхідно звернутись до територіального органу з призначення пенсії із заявою про переказ йому пенсії, призначеної в Україні. У заяві слід вказати назву територіального органу Пенсійного фонду України, в якому пенсіонер перебував на обліку перед від’їздом за кордон. Дана заява разом з документами, які підтверджують реєстрацію за новим місцем проживання пенсіонера, надсилається до Пенсійного фонду України, який приймає рішення щодо переказування пенсії пенсіонеру. У разі повернення колишнього громадянина України з-за кордону на постійне місце проживання в Україну, виплата пенсії, що була йому призначена до виїзду, поновлюється відповідно до ст.49 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та міжнародних договорів (угод) України про соціальне забезпечення.

 

Людмила Радковська

Начальник відділу з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій №1 в м.Тернополі

ТО УПФУ Тернопільської області