Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

23.07.18 №154

23.07.2018 р.

№ 154

 

Внесено зміни відповідно до розпорядження міського голови від 19.04.2019 р. №112

Внесено зміни відповідно до розпорядження міського голови від 16.02.2021 р. №34

Внесено зміни відповідно до розпорядження міського голови від 18.08.2021 р. №169

Втратило чинність відповідно до розпорядження міського голови від 13.04.2022 №94 

Пункти 1-7.7 та пункти 8-15 розпорядження міського голови втрачають чинність відповідно до розпорядження міського голови від 25.07.2022 №154.

 

Про облікову політику

бюджетної установи

 

На виконання Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999р. №996-XIV та Типового положення про бухгалтерську службу бюджетної установи, затвердженого постановою КМУ від 26.01.2011р. №59встановити в Тернопільській міській раді:

1.Форму бухгалтерського обліку – меморіально-ордерну з використанням програмного комплексу для обліку записів господарських операцій в облікових регістрах і форм меморіальних ордерів, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 08.09.2017р. №755.

Регістри бухгалтерського обліку повинні мати повну назву, період реєстрації господарських операцій, посаду, прізвища та підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати осіб, які брали участь у їх складанні.

Підставою для бухгалтерського обліку є первинні документи, які фіксують факт здійснення операції та мають бути складені під час її здійснення.

Для деталізації обліку грошових коштів, матеріальних цінностей, грошових документів, розрахунків використовувати робочий план рахунків затверджений Наказом міністерства фінансів України 31.12.2013 №1203.

Господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому їх здійснено. Всі первинні документи в терміни визначені Графіком документообігу (додаток 2), повинні бути своєчасно передані для обробки до відділу обліку та фінансового забезпечення.

2. Порядок оформлення та ведення касових операцій Тернопільська міська рада здійснює відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017р. №148 (далі – Положення №148).

2.1. Для оформлення касових операцій застосовувати форми прибуткових і видаткових касових ордерів (типові форми №КО-1, №КО-2), відомостей на виплату грошей, журналу реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (типова форма №КО-3), касову книгу (типова форма №КО-4)  й інші форми, наведені в додатках до Положення №148.

2.2. Головний спеціаліст-бухгалтер міської ради, що виконує обов’язки касира, приймає всю готівку, що надходить до каси установи через прибуткові касові ордери. Оприбуткування коштів здійснювати щодня шляхом запису прибуткових касових ордерів до касової книги. Зберігати в касі готівку тільки в межах установленого ліміту. Сума коштів, що перевищує розрахований ліміт каси, здається в банк самостійно головним спеціалістом-бухгалтером міської ради, що виконує обов’язки касира не пізніше наступного робочого дня установи. Одержана готівка повинна витрачатися суворо за цільовим призначенням.

2.3. З 01.07.2018р. установити ліміт залишку готівкових коштів на рівні середньоденних надходжень готівки в розмірі 33 грн., керуючись п.50 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017р. №148. Згідно з розрахунком на підставі готівкових надходження за  березень, квітень і  травень 2018 року. Готівку установа здає в банк щодня.Зберігати в касі готівку тільки в межах установленого ліміту. Понадлімітні кошти здавати в банк не пізніше наступного робочого дня установи.

3.Облік грошових документів в національній валюті (коштів, що містяться в путівках у санаторії, чекових книжках) здійснювати з використанням типових форм первинного обліку бланків суворої звітності, затверджених наказом Міністерства статистики України від 11.03.1996р. №67.

4. Господарські відносини з постачальниками товарів, робіт і послуг обов’язково оформляти договорами.

4.1. Договори на закупівлю товарів, робіт і послуг укладати, враховуючи вимогирозпорядження міського голови від 30.06.2016р. №191 «Про здійснення допорогових закупівель» Тернопільської міської ради зі змінами та доповненнями, Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015р. №922-VIII (далі – Закон про закупівлі), Господарського кодексу України (далі – ГКУ), Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ), Бюджетного кодексу України (далі – БКУ)та інших нормативно-правових актів.

4.2. Для оформлення договорів використовувати типові форми договорів, передбачені законодавством, за їхньої відсутності – застосовувати довільну форму з урахуванням вимог ГКУ, ЦКУ, БКУ, Закону про закупівлі й інших нормативно-правових актів.

4.3.Попередню оплату в договорах на закупівлю товарів, робіт і послуг передбачено Порядком затвердженим розпорядженням міського голови від 25.05.2020 №120 «Про затвердження Положення про здійснення попередньої оплати товарів, робіт і послуг»

4.4. Видачу та реєстрацію довіреностей (виданих, повернутих і використаних) покласти на головного спеціаліста відділу обліку та фінансового забезпечення.

5. Забезпечити безумовне дотримання вимог постанови КМУ «Про впорядкування використання легкових автомобілів бюджетними установами та організаціями» від 04.06.2003р. №848 щодо економного витрачання бюджетних коштів на утримання автомобілів і використання пального.

5.1. У порядку використання легкових автомобілів (додаток 1) визначити порядок: підтвердження факту службової поїздки посадовою особою, яка користувалась автомобілем; оформлення та погодження поїздок у вихідні та святкові дні, а також відрядження на службовому автомобілі; обліку пробігу та встановлення місячних лімітів пробігу автомобіля.

5.2.Установити нормативи витрачання пального для кожного автомобіля на основі Норм витрат палива та мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджених наказом Мінтрансу України від 10.02.1998р. №43.

5.3. Установити норму списання дизельного палива для забезпечення роботи дизель- генератора DE-22PRS в кількості 5,25л на годину згідно технічного паспорту та розпорядження міського голови №12 від 27.01.2021 "Про порядок експлуатації дизель-генератора DE-22PRS розташованого за адресою м.Тернопіль, вул.Коновальці,8".

5.4 Установити норму витрачання бензину А-95 для самохідного моторного човна Kolibri KM 330D No UA-KLBA0149C819 з двигуном Mercury ME 9,9 MH в кількості 4,5 л. на годину згідно технічного паспорту.

6. При направленні у службові відрядження та під час оформлення документів, пов’язаних з ними, дотримуватисявимог і строків, встановленихПодатковим Кодексом України, постановою КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011р. №98 (далі – Постанова №98) та Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 13.03.1998р. №59, зі змінами та доповненнями. Дотримуватися вимог Положення про відрядження бюджетної установи в частині оформлення відрядження та порядку відшкодування витрат, понесених у відрядженні.

6.1. Видавати аванс на відрядження не пізніше ніж за 3 дні до початку відрядження. Під час видачі авансу ознайомлювати працівника під розпис з Кошторисом витрат на відрядження (Довідкою-розрахунком витрат на відрядження та з завданням на відрядження).

6.2.Звіти про використання коштів отриманих на відрядження та під звіт (далі – авансовий звіт) здавати до бухгалтерії разом з підтвердними документами в строки, визначені Податковим кодексом України та Положенням №148. Невикористаний залишок грошових коштів здавати у визначені терміни, видані:

- на господарські потреби – на наступний робочий день після видачі готівки під звіт;

- на відрядження – до закінчення п’ятого банківського дня, що настає за днем завершення відрядження (у разі використання платіжних карток – третього банківського дня).

6.3. Якщо під час відрядження були здійсненні витрати у розмірах, що перевищують граничні розміри, встановлені Постановою №98, працівник має звернутися з заявою до міського голови за дозволом щодо відшкодування витрат в фактичних розмірах до складання авансового звіту.

6.4. Невикористаний залишок авансу, виданого на відрядження, працівник має повернути до каси міської ради до або під час подання авансового звіту.

6.5. Відряджений працівник після повернення з відрядження має надати керівнику структурного підрозділу Звіт про виконану у відрядженні роботу протягом трьох робочих днів після завершення відрядження.

7. Облік нефінансових активів здійснювати відповідно до вимог Порядку застосування плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі затвердженого наказом Мінфіну України від 29.12.2015р. №1219 (далі – Порядок №1219).

7.1. Вартісні показники для обліку нефінансових активів відповідно до Закону  №655-VIIIвід 17.07.2015р. визначаються з 01.09.2015р.Перекласифікацію нефінансових активів, придбаних до зазначеної дати, проводити не потрібно. Переоцінку нефінансових активів, залишкова вартість яких рівна нулю, не проводити.

7.2. Для прийняття, оформлення, оприбуткування, руху основних засобів та їхнього аналітичного обліку використовувати типові форми, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.09.2016р. №818 «Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання».

7.3. Нефінансові активи, в т.ч.  й отримані безоплатно та придбані самостійно, приймаються комісією, створеною міським головою для прийому-передачі матеріальних цінностей з оформленням акту приймання-передачі.

7.4. Строки корисного використання для основних засобів визначаються, згідно п.п.138.3.3 п.138.3 ст.138 Податкового кодексу України , для нематеріальних активів  - виходячи зі строку дії свідоцтва, патенту, обмежень строку дії використання інших об’єктів інтелектуальної власності.

7.5. Списання нефінансових активів здійснювати відповідно до Порядку списання об’єктів державної власності, затвердженого постановою КМУ від 08.11.2007р. №1314 тобто для об’єктів вартістю:

- менше 1000 грн. – рішення про списання приймає міський голова з комісією з оформленням відповідного акту на списання;

- 1000 грн. і більше – згідно положення про порядок списання основних засобів, що є комунальною власністю міста Тернополя  від 17.06.2011р. №303.

7.6. Ураховуючи вимоги п.5 Порядку №1314, списання основних засобів, на які не нараховано 100%-й знос, незалежно від їхньої вартості здійснювати після погодження із суб’єктом управління.

7.7. Нарахування зносу на нефінансові активи здійснювати для:

- основних засобів – 31 грудня поточного року залежно від кількості повних місяців перебування в експлуатації, не враховуючи час перебування на складі, в ремонті. Для обліку періодів припинення експлуатації запровадити Відомість обліку строків експлуатації нефінансових активів. У випадку придбання одного об’єкта основних засобів, що мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожну з цих частин визнавати в бухгалтерському обліку як окремий об’єктосновнихзасобів.;

- інших необоротних матеріальних активів –після видачі об’єкта у користування на підставі накладної що підтверджує факт видачі у користування (експлуатацію), Акта введення в експлуатацію необоротних активів. Амортизацію за МНМА нараховувати 31 грудня у розмірі 50 відсотків його вартості, яка амортизується, та решти 50 відсотків вартості, яка амортизується, у місяці їх вилучення з активів (списання з балансу);

- нематеріальних активів – залежно від строку дії свідоцтва, ліцензії, обмежень, а якщо їх не встановлено – строк використання вважають невизначеним і знос не нараховують;

- основних засобів і нематеріальних активів, які передаються іншій установі – знос нараховують у місяці передачі за повну кількість місяців експлуатації у поточному році.

7.8 . До складу основних засобів відносити матеріальні активи, термін експлуатації яких перевищує один рік та первісна вартість за одиницю (комплект) дорівнює або перевищує 20000,00 (двадцять тисяч) грн. без урахування податку на додану вартість. Матеріальні активи, які були віднесені до складу основних засобів до набрання чинності НП (С)БО №121 «Основні засоби», обліковувати як основні засоби до їх вибуття (списання) з обліку.

8.  Облік запасів бюджетної установи здійснюють відповідно до Наказу Міністерства фінансів України від 25.12.2015р. №1219«Про затвердження деяких нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку в державному секторі».

8.1. Для прийняття, оформлення, оприбуткування, руху запасів та їхнього аналітичного обліку використовувати типові форми, затверджені наказом Держказначейства України від 18.12.2000р. №130.

8.2. Виявлені під час отримання запасів розбіжності з документами постачальника (щодо кількісних і якісних показників) оформляються актом приймання матеріалів (в двох примірниках) за участю матеріально відповідальної особи та представника постачальника.

8.3. Запаси, що надійшли в установу як гуманітарна допомога, дарунки, безповоротна допомога, приймаються комісією установи.

8.4. Одиницею обліку запасів є їх найменування або однорідна група. Облік запасів ведеться у кількісному та сумарному вимірі за кожною одиницею обліку.

8.5. Запаси зараховуються на баланс за первісною вартістю, яку визначають для:

- придбаних запасів – як суму, сплачену за придбання  (з урахуванням транспортних витрат, інших податків та зборів та витрат, сплачених при придбанні);

- отриманих безоплатно – за балансовою вартістю, за якою вони обліковувалися у сторони, що їх передала (на підставі первинних документів, в яких вона зазначена). Якщо вартість запасів визначити неможливо, або балансова вартість суттєво (понад 10%) відрізняється від справедливої – за справедливою вартістю на дату оприбуткування. Оцінку запасів здійснює комісія по проведенню оцінки матеріальних цінностей.

8.6. Суму часткового списання запасів (у т.ч. через виявлені втрати), а також сторнування часткового списання запасів визнають як зменшення суми витрат у тому періоді, в якому відбувається таке часткове списання (сторнування).

8.7. Запаси перестають визнаватися активом і списуються з балансу у разі їх вибуття внаслідок продажу, списання, безоплатної передачі, нестачі, остаточного псування та інших причин невідповідності критеріям визнання активом.

Списання здійснювати, зокрема:

- після видачі запасів зі складу – щомісяця на підставі підтвердних документів;

- запасів, які стали непридатними – за потреби на підставі актів списання;

- використаного пального – щомісяця на підставі подорожніх листів за фактичними витратами, але не більше Норм витрат палива для легкових автомобілів (додаток 4), встановленого для марок автомобілів, що перебувають на балансі установи.  Форму подорожнього листа наведено в додатку 3.

- використання пального на самохідний моторний човен – щомісяця на підставі рейсової відомості за фактичними витратами, але не більше норми витрат палива встановленого відповідно підпункту 5.4 даного розпорядження. Форму рейсової відомості наведено у додатку 5.

8.8. Склад постійної комісії щодо списання матеріальних цінностей затверджується розпорядженням міського голови на період не більше одного року.

8.9. У бухгалтерському обліку вибуття активів відображаються, якщо:

- продано запаси (крім придбаних у минулих роках) – як витрати цього періоду, в якому нараховано пов’язаний з ними дохід;

- продані запаси, придбані у минулих роках – балансову вартість відносять на результати виконання кошторису;

- якщо вибуття (розділення, передача, крім внутрішньовідомчої безоплатної передачі) в межах уповноваженого органу управління, не пов’язане з отриманням доходу – балансову вартість відносять на витрати;

8.10. Безоплатне отримання матеріалів в межах уповноваженого органу управління відображають :

- до їхнього використання – як збільшення дебіторської заборгованості за розрахунками з внутрівідомчої передачі;

- після їхнього використання – як зменшення балансової вартості переданих запасів дебіторської заборгованості.

Установі, що передала матеріали, надається акт прийому-передачі матеріалів для відображення збільшення витрат та зменшення дебіторської заборгованості за внутрішньовідомчими  розрахунками.

8.11. У бухгалтерському обліку облік запасів ведеться за одиницями обліку, номенклатурними номерами в розрізі матеріально відповідальних осіб - в оборотних відомостях (за кожним субрахунком) в кількісному та сумарному виразі.

9. Перед складання річної звітності щороку та в інших випадках, передбачених Положенням про інвентаризацію активів та зобов’язань від 02.09.2014р. №879, зі змінами та доповненнями, проводити інвентаризацію один раз на рік.

9.1.Затвердити склад комісії з інвентаризації матеріальних цінностей окремим розпорядженням. Комісії з інвентаризації матеріальних цінностей надати повноваження комісії зі списання майна і комісії з оцінки майна на період інвентаризації.

Окрім того, проводити інвентаризацію у разі зміни матеріально відповідальної особи та при встановленні фактів розкрадань.

Матеріальні цінності, непридатні для подальшого використання, виявлені під час інвентаризації недостачі, морально застарілі, фізично зношені та запаси, використані для забезпечення безперебійної роботи, підлягають списанню за наявності підтвердних документів тільки з дозволу керівника.

10. Для аналітичного обліку готівкових операцій, касових, фактичних видатків, отриманих асигнувань, прийнятих зобов’язань обліку застосовувати затверджені наказомМіністерства фінансів України від 29.06.2017р. №604 форми карток і книг аналітичного обліку, які виготовляються за допомогою комп’ютерної техніки.

11. Документообіг установи.

Облік первинних документів в облікових регістрах має провадитися не пізніше, ніж на наступний день після надходження документів до бухгалтерії.

Первинні документи на матеріальні цінності, що надійшли або списані, акти приймання робіт тощо мають бути передані до відділу обліку та фінансового забезпеченняне пізніше трьох днів після їх надходження до установи.

Усі первинні документи, що надходять до відділу обліку та фінансового забезпечення, мають перевірятися працівниками на відповідність форми і повноти змісту.

Первинні документи, оформлені неналежним чином, не підлягають прийняттю відділом обліку та фінансового забезпечення до обліку і мають бути повернені контрагенту протягом трьох днів.

Меморіальні ордери – накопичувальні відомості повинні формуватися не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним. Обороти у книзі «Журнал-головна» мають формуватися не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним.

Документи та облікові реєстри, бухгалтерські баланси і звіти, складені на підставі використаних документів, до передачі їх до архіву мають зберігатися увідділі обліку та фінансового забезпечення у шафах. Документація поточного року зберігається у відділі обліку та фінансового забезпечення.

Відповідальність за стан зберігання та цілісність документації несуть особи, уповноважені головним бухгалтером.

Розрахункові відомості з нарахування заробітної плати зберігаються в окремих папках, місячних або річних, залежно від їх кількості. Облікові реєстри (журнали-ордери, меморіальні ордери, відомості по синтетичних рахунках, допоміжні відомості та журнали) також в окремих папках, які відкриваються на рік для кожного з них. Реєстри складаються у папку в хронологічному порядку.

12. Нарахування амортизації здійснювати з урахуванням  мінімально допустимих строків корисного користування основних засобів, встановлених законодавством.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» обрано прямолінійний метод та метод зменшення залишкової вартості нарахування амортизації основних засобів та застосовується щорічно.

13. При оформлення розпоряджень про прийняття на роботу, надання відпусток та звільнення, оформлення табелю обліку робочого часу та розрахунково-платіжних відомостей керуватись вимогами чинного законодавства.

14. Затвердити перелік форм фінансової, статистичної та податкової звітності, періодичність її подання та відповідальних за її складання. Відповідальність за своєчасне здавання звітності покласти на головного бухгалтера.

15.З розпорядженнямознайомити усіх керівників структурних підрозділів та головних спеціалістів відділу обліку та фінансового забезпечення та управління матеріального забезпечення та інформаційних технологій.

16. Контроль за виконанням розпорядження залишаю за собою.

17. Вважати таким, що втратило чинність розпорядження міського голови №401 від 31.12.2015р. «Про облікову політику бюджетної установи» , із внесеними змінами та доповненнями.

Додатки

          

Міський голова                                                                     С.В.Надал