З офіційним візитом Тернопіль відвідав керівник фонду Східноєвропейського Партнерства E5P Андерс Лунд

У Тернополі триває реалізація проекту реконструкції системи теплопостачання. Роблять це і за рахунок міжнародних донорів, а саме Європейського Банку Реконструкції та Розвитку і Фонду E5P. Днями представники цього фонду - керівник фонду Східноєвропейського Партнерства у сфері енергоефективності та екології (E5P) Андерс Лунд вперше приїхав до Тернополя, аби подивитись на проміжні результати.

Зокрема, Андерс Лунд разом з очільником Тернополя Сергієм Надалом оглянув котельню на вулиці Київська, яка забезпечує опалення та постачання гарячої води майже 20% споживачів системи централізованого теплопостачання міста, тобто майже 140 будинків.

«Завдяки співпраці з ЄБРР та Фондом E5P ще у 2017 році проведено реконструкція цієї котельні, зокрема встановлено п’ять нових енергоефективних насосів та автоматичну систему керування, - розповідає міський голова. – Завдяки цим заходам, лише за один опалювальний сезон нам вдалося зекономити понад 4 млн гривень».

Також пріоритетним напрямком є облаштування індивідуальних теплових пунктів (ІТП) у Тернополі, яких, впродовж 2017-2018 років, встановили 120. Загалом же заплановано встановити 750 таких ІТП по усьому місту.

«Тернопіль зробив дуже велику роботу і добре прогресує у цьому напрямку. Ми маємо 64 проекти на території України, але особливо ми довіряємо Тернополю, адже ваше місто показує позитивний результат, - зазначив Андерс Лунд. – Загалом наш енергоефективний проект спрямований на те, щоб після його реалізації тернополяни споживали менше газу. Заплановано, що у кінцевому результаті, коли буде все виконано, економія може зрости в п’ять разів».

Нагадаємо, що сьогодні Тернопіль співпрацює з Фондом Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P), Європейським Банком Реконструкції та Розвитку, Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку, фондом НЕФКО, фондом SIDA, з проектами USAID. Відтак, Тернопіль – чи не єдине місто України, де залучені всі чотири міжнародні фінансові інституції.