Звернення міського голови Сергія Надала з нагоди 74-ої річниці депортації кримських татар

Шановні тернополяни, українці! Кримські татари!

2 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом.

18 травня – День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. У цей день у 1944 році до Середньої Азії з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч людей.

Сьогодні згадуємо зі співчуттям і про інші етноси Криму, на долю яких випало це випробування: німців, греків, вірмен, болгар, караїмів та інших.

Адже примусове виселення стало однією із найбільш злочинних і ганебних спецоперацій тоталітарного комуністичного режиму Радянського союзу.

Депортація – злочин без строку давності, а злочинці, які холоднокровно спланували акцію геноциду, не мають права на прощення.

У наш час День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу набув особливої актуальності, адже, починаючи з 2014 року, Крим перебуває під окупацією Російської Федерації – держави, що на офіційному рівні звеличує Сталіна та його злочинний режим.

На українському півострові насаджується атмосфера національної нетерпимості. Москва організовує новітній геноцид кримських татар та українців Криму. Патріоти України опинилася в путінських катівнях.

Проте я впевнений у деокупації Криму. Я впевнений у покаранні злочинців. Країну-злодія буде примушено повернути вкрадене. А кривавий російський режим відповість за свої злочини у Гаазі. Зло буде покаране.

Слава нескореному кримськотатарському народу!

Слава Україні!

 

Міський голова                                                                                                   Сергій Надал