Звернення міського голови Сергія Надала з нагоди Дня свободи преси

Сьогодні світова спільнота відзначає День свободи преси. От уже 26 років організація Об’єднаних Націй присвячує 3 травня посиленій увазі до процесів, які відбуваються в медійному просторі. Чому важливо кожному із нас не залишатися осторонь? Тому що саме свобода слова є тією базовою цінністю, без якої неможливе існування демократичного суспільства.

Прикро відзначати, але цього року міжнародна неурядова організація FreedomHouse у щорічній доповіді зазначила, що в Україні вперше з часу Революції Гідності 2014 року зареєстровано спад показників демократичних процесів. Також і авторитетна організація «Репортери без кордонів» у своєму звіті звертає увагу на те, що засоби масової інформації зазнають нових загроз, до того ж не лише у країнах з авторитарним режимом, але й у демократичних.

І це небезпечний сигнал, на який нам слід звернути увагу. Бо утиск свободи слова, втручання в роботу незалежних журналістів несуть за собою загрозу усьому громадянському суспільству. А цього допустити не можна!

Вільна журналістика, з об’єктивним донесенням інформації до читача, глядача, слухача – рушійна сила розвитку правового суспільства. І тому в сьогоднішніх реаліях для України надзвичайно важливо зберігати баланс думок, забезпечувати умови для вільного обміну інформацією, не допускати залякування журналістів та прямого втручання в діяльність ЗМІ. І в цьому контексті важливі не просто декларації намірів, а створення у журналістів відчуття впевненості, що в критичній ситуації на їхній захист підніметься суспільство, самі громадяни.

У цей день нам усім слід подякувати рішучим, сміливим та мужнім людям, які попри усі ризики, обрали журналістику своєю професією. Для багатьох із них це - не просто робота, а життєва місія. Зі скорботою і шаною згадаймо тих, хто загинув при виконанні професійного обов’язку, прагнучи реалізувати своє право на пошук і обнародування правдивої інформації.

Переконаний, що свобода преси у нашій громаді залишатиметься стрижнем демократичних перетворень та сприятиме ефективному муніципальному управлінню.

 

З повагою,

міський голова Тернополя                                                                                           Сергій Надал