Вітання міського голови Сергія Надала з Днем заснування Тернополя

Дорогі друзі! Тернополяни і гості нашого міста!

Від щирого серця вітаю всіх з Днем заснування Тернополя. Адже сьогодні, 15 квітня, ми відзначаємо 478 років з дня заснування Тернополя коронним гетьманом Яном Амором Тарновським. Починаючи з 1540 року та протягом п'яти століть, під впливом культурних традицій різних народів, сформувалась наша самобутність.

Тернополяни взяли участь у становленні Козацької України. Тернопіль став активним учасником формування та розвитку Речі Посполитої та Австро-Угорської імперії .

Тернопіль пережив Першу світову війну, став центром і однією зі столиць Західноукраїнської Народної Республіки, був вщент зруйнований під час Другої світової війни, відновлювався в часи СРСР та розвивався в часи незалежної України.

Величезний вплив на нашу свідомість та самобутність зробив подвиг героїв Євромайдану, серед яких було багато тернополян, героїзм тернопільських бійців АТО та волонтерів, які зупинили російську навалу.

Тернополяни досі з великою пошаною ставляться до офіційного засновника Тернополя Яна Амора Тарновського, на честь якого назвати один зі скверів міста.

Однак сучасна історія та археологія доводить, що пан Тарновський прийшов не на пусте місце, що Тернопіль, як поселення, як мінімум, на декілька сотень років старший. Адже на місці сучасної дамби проходив єдиний легкодоступний торговий шлях зі сходу до сучасної центральної та західної Європи. Археологічні розкопки показують, що на території Тернополя було поселення ще з часів Трипільської цивілізації.

Тому ми можемо і маємо пишатися нашою славною історією.

Вітаю усіх тернополян з річницею заснування міста. Зичу здоров'я, добробуту, миру і любові кожній тернопільській родині. Нехай багатіє і розвивається наше місто! Слава поколінням тернополян, які своєю працею, енергією та мріями збудували Тернопіль.

Слава Україні!

 

З повагою,

 міський голова Тернополя                                             Сергій Надал