Муніципальна поліція вивчає законність розміщення тимчасових споруд на прибудинкових територіях Тернополя

Інспекторами управління муніципальної поліції проводилось вивчення законності розміщення тимчасових споруд, які нещодавно встановлено на прибудинкових територіях деяких ОСББ у м. Тернополі. За результатами обстеження та вивчення документів встановлено, що вказані тимчасові споруди встановленні з порушеннями Правил благоустрою м. Тернополя.

Ці тимчасові споруди побутового призначення розміщенні без узгодженого загального вигляду та без відповідних погоджень виконавчих органів міської ради. Дві з них розміщені на асфальтобетонному покритті, а одна – на території, де повинна була б розміщатися зелена зона. Вищевказані ОСББ не звертались в Тернопільську міську раду з метою отримання будь-яких погоджень, дозвільних документів чи роз’яснень.

Також триває перевірка, чи не відбувається стихійна концентрація небезпечних відходів з так званого «жовтого переліку», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів.

Зі слів начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олега Соколовського, до цього переліку входять відходи, які вважаються небезпечними, наприклад, ртутні лампи.

«Ці лампи можуть не становити загрозу при використанні окремою людиною, але при зберіганні великої кількості ламп в одному приміщенні і при їх пошкодженні – вони є небезпечними як для людей, так і для навколишнього середовища. Тому до збору, зберігання та переробки саме цих відходів з «жовтого переліку» є особливі законодавчі вимоги, зокрема, наявність спеціальної поверхні у приміщенні, де вони зберігаються, використання розчинів і т.д., - зазначає Олег Соколовський. -  Ініціатива з роздільного збору сміття правильна та потрібна, проте потрібно дотримуватися чинного законодавства і не наражати людей на небезпеку. Відповідно мають бути дотримані усі законодавчі вимоги і сторони, які проводять збір цих відходів, повинні гарантувати, що вони будуть належним чином утилізовані»

Оцінку дій підприємця, котрий всупереч Закону України «Про відходи», без Дозволу на здійснення операцій у сфері поводження з відходами здійснює вказану господарську діяльність, повинні дати правоохоронні органи.