Звернення міського голови Сергія Надала з нагоди 180-ої річниці від дня народження Володимира Лучаківського

Шановні тернополяни та гості міста!

Сьогодні, 19 березня, ми відзначаємо ювілей – 180-у річницю з дня народження справжньої легенди Тернополя – першого бургомістра-етнічного українця, громадського діяча, письменника та перекладача Володимира Лучаківского.

Саме за часів бургомістра Лучаківського Тернопіль зробив величезний крок у власному розвитку і з провінційного містечка перетворився на один з центрів Галичини та Австро-Угорщини.

Лучаківський ініціював зведення електростанції, прокладення водогону і каналізаційної системи, розробив парк відпочинку. За Лучаківського у Тернополі почали будувати вулиці за європейським зразком. Вже тоді Тернопіль став не географічно, а насправді важливим європейським містом.

Більше того, Володимир Лучаківський був не лише дуже добрим бургомістром, а й визначним поетом свого часу, драматургом. Його мистецька діяльність збагатила світову культуру. Для аматорського театру «Руська Бесіда» Лучаківський переклав близько 20 п’єс, що свого часу були головним репертуаром українського театру в Галичині, написав дві оригінальні комедії «Іспит на мужа», «Несподівані женихи». Писав поезії, оповідання, гуморески та видав друком «Причинок до етнографії галицького Поділля».

Також Володимир Лучаківський був активним громадським діячем та справжнім лідером української громади Тернополя. Він очолював товариство «Руська бесіда» та філію «Просвіти», був членом тимчасового комітету для укладання Статуту фундації ім. князя Острозького, став засновником багатьох українських культурних установ.

Таким чином на посаді бургомістра Тернополя він завдав високі стандарти професіоналізму та праці на користь громади. У громадському житті зробив все можливе для збереження та примноження українського Тернополя. Розвивав українську культуру та мистецтво. І саме ці високі стандарти є і будуть прикладом для наслідування усіх нас.

Я переконаний, що Тернопіль й надалі буде віддавати належну шану своєму великому сину, якого з гордістю можна назвати одним з найвідоміших тернополян в історії.

 

З повагою,

міський голова Тернополя                                                                           Сергій Надал