Тернопіль на капітальному ремонті

Дороги, тротуари, прибудинкові території, парки, бульвари, дитячі та спортивні майданчики, нові тролейбусні лінії та навіть світлофори, - у Тернополі повсюди триває капітальний ремонт. Ми розпитали міського голову Сергія Надала, скільки із запланованого уже реалізовано та де сьогодні найактивніше проводяться ремонтні роботи.

 

У Тернополі з’являються спортивні майданчики, вуличні тренажери. Розкажіть детальніше, які плани у міської ради щодо популяризації здорового спорту у місті?

Фізичне виховання та спорт, а також пропагування здорового способу життя є пріоритетом у діяльності Тернопільської міської ради. Ми намагаємося практично у кожного мікрорайоні відкривати спортивні майданчики, а нещодавно на острівку «Чайка» облаштували вуличні тренажери. Таких тренажерів наразі є 21, на них будь-хто може тренуватися лише з власною вагою. На майбутнє плануємо доповнити їх лавками зі штангами, столиками для армреслінгу, щоб можна було проводити змагання серед тернополян. І, звичайно, у планах облаштування таких тренажерів у кожному мікрорайоні міста.

Щодо спортивних майданчиків, то на вул. Старий ринок,1,3,5, напередодні Дня захисту дітей, відбулося відкриття універсального спортивного майданчика, де можуть займатися різними видами спорту і діти, і молодь. Там було проведено капітальний ремонт, обладнано штучне покриття, встановлено огорожу та оновлено спортивний інвентар.

Зараз працівники розпочали роботи на майданчиках на вул. П.Орлика, 4-5 (планують протягом місяця завершити), роботи на вул. Л. Українки, 17, (буде споруджена хокейна площадка, а влітку буде штучне покриття) та згодом приступлять до вул. Д. Галицького, 28. Нагадаю, що минулого року у Тернополі вже було відкрито два універсальні спортивні майданчики на вул. Вербицького та 15 Квітня.

 

Традиційного кожного року у місті з’являються нові дитячі майданчики. А де цього року дітям та їх батькам очікувати на нові гірки, пісочниці та гойдалки?

Кожного року у місті ми намагаємося облаштовувати все більше нових дитячих майданчиків біля будинків, у місцях відпочинку дітей та їх батьків, тобто на бульварах та скверах.

Цього року ми встановимо 36 дитячих майданчиків у дошкільних навчальних закладах та ще 18 у дворах житлових будинків. Працівники почали встановили перший дитячий майданчик у дворі будинку на вул. Л.Курбаса, 2 та розпочали влаштування двохсекційного дитячого майданчика зі штучним покриттям на бульварі Д.Вишневецького.

У дитячих садках уже встановили майданчики у закладах № 2,5,9,14,17,20,25,25 та 36. Наступні будуть облаштовані відповідно до графіку.

Зазначу, що у міську раду приходить багато звернень від батьків, щоб облаштувати на їх вулиці дитячий майданчик. У серпні ми переглянемо бюджет і, у разі перевиконання бюджету, у їх дворах з’являться нові ігрові майданчики для дітей ще цього року.


Звертаючись до теми освіти, раніше ви говорили, що у декількох тернопільських школах будуть відремонтовані бомбосховища. Роботи уже проведені?

Зважаючи на ситуацію на Сході України, на початку цього року виконавчий комітет міської ради виділив кошти на проведення ремонту бомбосховищ у трьох загальноосвітніх навчальних закладах - № 3, 8 та14, щоб створити безпечні умови перебування та захисту школярів.

Дані укриття уже відремонтовані, там проведено ремонт стін, встановлено двері, підлогу, санвузли, облаштовано освітлення та вентиляцію. Тепер приміщення, у разі потреби, зможуть захистити тернопільських учнів та вчителів.

 

Де триває ремонт у житловому фонді міста дворів та міжбудинкових проїздів?

Згідно титульного списку ремонту житлового фонду, цього року у місті плануємо відремонтувати 44 прибудинкових територій та 14 міжбудинкових проїздів. Ще минулого року управління житлово-комунального господарства проводило перевірку станів прибудинкових територій. Згідно з висновками експертів, тоді капітального ремонту потребувало більше ста дворів. Ми намагаємося кожного року проводити капремонт максимальної кількості об’єктів, спочатку обираючи для ремонту двори у найгіршому стані.

Можу сказати, що уже цього року капітальний ремонт завершено на вул. Руській, 13,15, вул. П. Чубинського,2,4 вул. Коновальця, 4, 6, 8, вул. Вербицького, 5, вул. Лучаківського, 12, вул. Майдан Перемоги, 2 - Кривоноса, 12, вул. Слівенська, 3, вул. С. Бандери, 74 та міжбудинковий заїзд на вул. Братів Бойчуків – вул. 15 Квітня, 7.

Тривають ремонтні роботи на вул. Б.Лепкого,14, 15 Квітня, 29,35, вул. Р.Купчинського,9, вул. Микулинецька-бічна, 4,8, вул. Чалдаєва, 8, вул. Симоненка,2, вул. Вербицького, 4, 6, вул. Лучаківського, 13 та вул. Лепкого, 14. Після їх завершення працівники комунальної сфери розпочнуть ремонтувати інші двори, які зазначені у титульному списку ремонту житлового фонду

Зауважу, що ремонт житлового фонду включає також ремонт покрівель (відремонтовано 6 із 21 запланованих), міжпанельних швів (проведений у чотирьох будинках) та ремонт і заміну внутрішньобудинкових мереж. Усі роботи будуть продовжуватися до жовтня.

 

А яка ситуація із ремонтом проїжджих частин?

Ми продовжуємо практику капітального ремонту проїжджих частин. Цього року плануємо відремонтувати майже 20 доріг. Наразі уже завершено капітальний ремонт дороги на вул. Оболоня, де було замінено інженерні мережі, бордюрний камінь, асфальтобетонне покриття, нанесена розмітка та встановлено дорожні знаки.

Зараз працівники приступили до ремонту вулиці Текстильної, де днями має бути проведене асфальтування та ремонту перехрестя вул. Танцорова-Паращука, де зняли бордюрний камінь та тривають підготовчі роботи. На цій ділянці буде частково перекритий рух транспорту.

Також на дорогах комунальники наносять розмітку. Роботи вже виконані у центральній частині міста і тепер комунальники приступили до нанесення розмітки у інших мікрорайонах Тернополя.

 

Уже другий рік у місті діє програма ремонту тротуарів. Які пішохідні ділянки уже завершили ремонтувати, а на яких ще роботи тривають?

Ще у 2013 році на сесії міської ради була прийнята програма ремонту тротуарів на 2014-2016 роки. Відповідно до цієї програми, минулого року у місті ми відремонтували тротуари на бульварі Т.Шевченка, вул. Руській, вул. Збаразькій, вул. Патріарха Мстислава, вул. Карпенка, вул. Л Українки, просп. Злуки.

Цього ж року ремонті роботи, тобто покриття тротуарів фігурними елементами мощення та подекуди заміну бордюрів, заплановано провести на дев’ятьох вулицях. Уже завершено ремонт пішохідних ділянок на вул. 15Квітня (від просп. Злуки до Київської), вул. Морозенка, вул. Коновальця, на стадії завершення роботи на вул. Слівенській, вул. Миру і лише розпочинають на вул. Генерала Тарнавського – В.Симоненка – В.Великого (в районі ринку «Аляска-Тер»), вул. Гоголя, вул. Карпенка та Б. Лепкого.

Всі роботи будуть завершені до Дня міста, а за сприятливих погодних умов й раніше.


У місті триває облаштування нового «Парку здоров’я» на масиві «Дружба». Коли там зможуть відпочивати перші відвідувачі?

У частині регіонально-ландшафтного парку «Загребелля» ми плануємо облаштувати «Парк здоров’я». Це місце для парку (неподалік вул. Бережанської та біля Третьої міської лікарні) було обрано невипадково, адже на масиві «Дружба» немає інших подібних відпочинкових зон.

Роботи працівники у парку вже розпочали. Там облаштовують бордюри, завезено матеріали для облаштування тротуарних, велосипедних доріжок та замовлено об’єкти благоустрою, тобто дитячий майданчик, лавки, сміттєві урни і т.д.

Перших відвідувачів парк зможе прийняти у серпні на День міста. Наступного року там роботи продовжимо і проведемо освітлення.

 

Уже четвертий рік поспіль триває реконструкція Набережної та бульварів у місті. Які роботи проводяться сьогодні?

Ми продовжуємо реконструкцію Набережної ставу, де працівники сьогодні проводять заміну огорожі, укріплюють берег, знімають старе асфальтне покриття, облаштовують нові бордюри і готують площу для покриття тротуарів фігурними елементами мощення.

Щодо бульварів, то сьогодні тривають ремонтні роботи із облаштування пішохідної доріжки на бульварі Данила Галицького. На бульварі Д.Вишневецького зведено основу фонтану, тривають роботи з облаштування двохсекційного дитячого майданчика та вкладання бруківки на пішохідній ділянці. Після завершення роботи на цих об’єктах, розпочнеться реконструкція бульвару Куліша. Традиційно плануємо завершити ремонт до Дня міста.

Також у парку «Топільче» ремонтується пішохідна ділянка, якою можуть користуватися батьки із дитячими колясками, люди з обмеженими можливостями. Днями також розпочнеться ремонт сходів від вул. Н.Яремчука до вул. Дружби.

Як бачите, роботи ми намагаємося проводити практично в усіх мікрорайонах міста, зважаючи на звернення тернополян та стан об’єктів.

 

На якому етапі наразі облаштування парку для занять екстремальними видами спорту?

У Тернопільську міську раду надходило багато звернень від молоді, щоб облаштувати у місті екстрим-парк. Уже було проведено декілька зустрічей із місцевими представниками екстремальних видів спорту, під час яких погодили облаштувати такий екстрим-майданчик у парку «Топільче».

Раніше ми планували, що парк відкриємо раніше запланованої дати (пр.авт. - Дня міста), тобто до Дня молоді. Проте довго тривала розробка проектно-кошторисної документації, яка зараз проходить експертизу. Ще декілька днів ми очікуємо на результати і після цього будемо облаштовувати асфальтовану площадку та встановлювати спеціальну конструкцію для занять екстремальними видами спорту. Сьогодні можемо говорити, що процес запущений і до Дня міста такий парк точно з’явиться у нашому місті.

 

Сьогодні у місті ми бачимо оновлюють світлофори і вуличні ліхтарі. Скільки загалом об’єктів відремонтують?

За кошти міського бюджету ми продовжуємо у Тернополі оновлювати старі світлофори на нові, які енергоекономні і оснащені світлодіодними лампами. Минулого року таких об’єктів було більше двадцяти, цього року заплановано оновити ще 26. Наразі замінено дев’ять світлофорів на перехресті Б.Хмельницького – В.Чорновола, вул. Бродівська - вул. Лук’яновича, вул. Живова (школа №24), вул. Будного - вул.Лучаківського, вул. Тарнавського - Київська, вул. М.Кривоноса – вул. Макаренка, вул.15 Квітня- вул.Київська, вул.Слівенська-вул.Бандери-вул.Коновальця та в районі школи №2.

Також заплановано провести капітальний ремонт елементів зовнішнього вуличного освітлення на 21 вулиці, тобто замінити лінії, енергоекономні елементи освітлення і т.д. Наразі вже відремонтовано 11 вулиць.

 

І на завершення запитаю вас про нові тролейбусні лінії, яких цьогоріч повинно з’явитися аж три. Коли завершиться їх будівництво?

Дійсно, цього року ми плануємо збудувати три нові тролейбусні лінії та придбати для їх обслуговування ще вісім чеських тролейбусів. Адже хочемо максимально забезпечити тролейбусне перевезення пасажирів у Тернополі, оскільки це екологічно чистий та найдешевший вид транспорту.

Нові тролейбусні лінії з’являться на вулицях Академіка Корольова - Академіка Сахарова – Романа Купчинського; вул. Протасевича – О.Довженка – Лесі Українки та вул. Бережанська – Лучаківського – С.Будного – Тролейбусна.

На першому об’єкті, тобто у напрямі вул. Р.Купчицького, уже завершені будівельні роботи і сьогодні там проводяться монтажні роботи, які підприємство планує завершити до Дня Конституції. А на початку липня уже розпочнуться роботи з будівництва тролейбусних ліній у напрямку вул. Лучаківського.

Щодо тролейбусів, то цього року плануємо придбати ще вісім чеських тролейбусів (за минулий рік було придбано 18 тролейбусів, - пр.авт.), щоб максимально забезпечити тернополян тролейбусним сполученням. Уже є домовленість з чеською стороною про продаж нам чотирьох тролейбусів і, надіємося, що незабаром вони будуть відправлені до Тернополя.