Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Порядок виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам

Постановою Кабінету Міністрів України від 08 червня 2016 року №365 “Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам” затверджено порядок призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, та порядок здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам.

Згідно Порядку рішення щодо призначення, або поновлення пенсії внутрішньо переміщеним особам приймає Комісія з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. Для розгляду на Комісію структурний підрозділ з питань соціального захисту населення, надає подання до якого додається акт обстеження матеріально –побутових умов сім'ї внутрішньо переміщеної особи.

25.04.2018 року Постановою Кабінету Міністрів України №335 були внесено зміни до Порядку стосовно припинення виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам. Згідно змін до Порядку соціальні виплати можуть припинятися як за рішенням комісії так і за рішенням органів, що здійснюють соціальні виплати у разі :

1) наявності підстав, передбачених законодавством щодо умов призначення відповідного виду соціальної виплати;

2) встановлення факту відсутності внутрішньо переміщеної особи за фактичним місцем проживання згідно з актом обстеження матеріально побутових умов сім'ї;

3) отримання переліку осіб від Міністерства фінансів щодо фактів виявлених під час здійснення верифікації соціальних виплат;

4) скасування довідки внутрішньо переміщеної особи, з підстав, визначених статтею 12 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщеної особи”

Статтею 12 Закону передбачено скасування довідки в разі подання заяви про відмову від довідки, в разі скоєння злочину, в разі повернення до покинутого місця постійного проживання, в разі виїзду на постійне проживання за кордон, а також в разі подання завідома недостовірних відомостей;

5) отримання інформації від Держприкордонслужби, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Міністерства фінансів, Національної поліції, Державної міграційної служби, та інших органів виконавчої влади, та органів місцевого самоврядування;

Для поновлення пенсії особам які тимчасово переїхали з Донецької та Луганської областей до міста Тернополя чи Тернопільського району необхідно звернутися з заявою на запит електронної пенсійної справи до Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області у відділи обслуговування громадян за адресами Майдан Волі, 3 та вул. М.Кривоноса, 10. В разі призначення пенсії надається заява про призначення пенсії, в разі поновлення пенсійних виплат подається заява на поновлення пенсії.

До заяви про призначення, поновлення пенсії, або запит пенсійної справи пенсіонер обов'язково додає паспорт громадянина України, ідентифікаційний код та довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, яка видається органом соціального захисту населення згідно з Порядком оформлення та видачі довідок, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 року №509.

Після отримання заяви, органи Пенсійного фонду, надають списки осіб які надали заяви до структурного підрозділу соціального захисту населення для проведення перевірки достовірності зазначеної в заяві інформації про фактичне місце проживання внутрішньо переміщеної особи.

За результатами проведення перевірки структурним підрозділом соціального захисту населення складається акт обстеження матеріально побутових умов сім'ї, та готується подання щодо призначення відновлення соціальних виплат на Комісію.

За результатами розгляду подання з урахуванням акта обстеження матеріально – побутових умов Комісія приймає рішення про призначення відновлення пенсії або відмову в призначенні відновленні пенсії, копія якого, не пізніше наступного робочого дня після прийняття рішення, надсилається органу що здійснює виплати.

На підставі отриманого рішення Пенсійний фонд призначає, відновлює пенсійну виплату внутрішньо переміщеній особі, або припиняє виплату пенсій в разі відмови в призначенні або поновленні виплати пенсії.

Також Постановою КМУ №335 від 25.04.2018 року були внесені зміни щодо порядку виплати заборгованості по соціальним виплатам в разі їх поновлення за рішенням комісії.

Отже, органи, що здійснюють соціальні виплати на підставі рішення комісії призначають або поновляють таку соціальну виплату з місяця в якому надійшла заява внутрішньо переміщеної особи. Суми соціальних виплат, які не виплачені за минулий період, обліковуються в органі що здійснює соціальні виплати, та виплачуються на умовах окремого порядку, визначеного Кабінетом Міністрів України. На теперішній час окремий порядок виплати заборгованості по соціальним виплатам розроблено та проходить узгодження в органах виконавчої влади. Виплата заборгованості буде проведена після затвердження окремого порядку.

Починаючи з травня 2018 року, щомісячно, Пенсійним фондом України проводиться верифікація соціальних виплат внутрішньо переміщених осіб. До регіональних управлінь Пенсійного фонду України надсилаються списки внутрішньо переміщених осіб щодо перетину кордону понад 60 днів. Для проведення верифікації цих осіб , виплата пенсії внутрішньо переміщеним особам припиняється.

Поновлення виплати пенсії таким особам проводиться за рішенням комісії, після перевірки фактичного місця їх проживання , та надання особистої заяви на поновлення виплати пенсії. до регіонального органу Пенсійного фонду України

 

Галина Гумницька

Заступник начальника

ТО УПФУ Тернопільської області