Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Пенсія у разі трудового каліцтва

Зміни, внесені до статті 43 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон 1058) у жовтні 2017 року, дали змогу перерахувати раніше призначені пенсії по інвалідності внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання та пенсії в разі втрати годувальника із зазначених причин за нормами Закону 1058.

По суті, єдиною умовою для такого перерахунку є наявність страхового стажу, тривалість якого залежить від віку особи з інвалідністю на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією та групи інвалідності, від 1 до 15 років.

Перерахунок здійснено на підставі документів про вік, страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, наявних на час перерахунку в пенсійній справі, та які відповідали вимогам законодавства, чинного раніше. Водночас пенсіонери мають право подавати додаткові документи.

Заробітну плату для обчислення пенсії визначено із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчисленої як середній показник за 2014-й, 2015-й та 2016 роки (3764,40 грн.), і величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1%.

Крім того, мінімальний розмір пенсії та надбавки за понаднормовий стаж пенсіонерам, що не працюють, обчислюються з урахуванням прожиткового мінімуму, встановленого Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» на 1 грудня 2017 року (1373 грн.), збільшено на 79 грн. – 1452 грн.

Такий прожитковий мінімум також застосовано для обчислення надбавок, підвищень, інших пенсійних виплат, встановлених законодавством, розміри яких обчислюють з урахуванням прожиткового мінімуму незалежно від факту роботи пенсіонера.

 

Галина Гумницька

Заступник начальника

об’єднаного управління