Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Пенсійне забезпечення жінок, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей до 14-річного віку

Жінкам, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей, пенсія призначається незалежно від віку і трудового стажу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.1992 №244 затверджено Порядок призначення пенсій на пільгових умовах жінкам, які працюють в сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей, відповідно до якого жінкам, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро або більше дітей до 14 річного віку, в тому числі усиновлених, пенсії на пільгових умовах призначаються незалежно від віку та наявного трудового стажу.

Права на таку пенсію мають жінки, зайняті на постійній роботі в сільськогосподарському виробництві в колгоспах, державних господарствах, на міжгосподарських підприємствах, у кооперативах, орендних колективах, а також у селянських (фермерських) та інших господарствах незалежно від форми власності й господарювання.

Основні умови для призначення пенсії.

  • мати не менше п'яти дітей (в тому числі і усиновлених), при цьому остання (п'ята) дитина має досягти 14-річного віку;
  • на час звернення за призначенням пенсії (на дату подання заяви та необхідних документів до територіального органу Пенсійного фонду України) жінка обов'язково повинна бути зайнята на постійній роботі у сільськогосподарському виробництві.

Факт постійної роботи у сільськогосподарському виробництві підтверджується трудовою книжкою та за необхідності довідкою підприємства.

Для визначення віку дітей та їх виховання до 14-річного віку надаються свідоцтва про народження дітей.

Право на призначення пенсії батьку, який працює в сільському господарстві:

Норми пункту “ж” статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” застосовуються лише для матерів. Батькам призначення цього виду пенсії законодавством не передбачено.

Обов'язковою умовою для призначення пенсії таким жінкам є їхня зайнятість на час звернення за призначенням такої пенсії на постійній роботі в сільськогосподарському виробництві в колгоспах, державних господарств, на міжгосподарських підприємствах, у кооперативах, орендних колективах, а також у селянських (фермерських) та інших господарствах незалежно від форм власності та господарювання.

Тобто, якщо жінка звернеться за призначення пенсії тоді, коли вже не працює чи працює не в сільському господарстві, права на пільгову пенсію незалежно від віку вона не матиме.

Підтвердження пільгового стажу за певних обставин:

Якщо підприємства, установи, організації або їхні правонаступники розміщуються на тимчасово окупованій території України або в районах проведення антитерористичної операції, спеціальний трудовий стаж може підтверджуватися за даними, наявними в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Якщо господарство вже не існує і немає його правонаступника, пільговий стаж підтверджується спеціальними комісіями, що діють при головних управліннях Пенсійного фонду України в областях та м. Києві.

 

Ірина Лебідь

Начальник відділу з питань призначення,

перерахунку ти виплати пенсій у Тернопільському районі

ТО УПФУ Тернопільської області