Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Про перерахунок пенсій з 1 квітня 2018 року

Частиною 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», що діє з 1 січня 2004 року, передбачено проведення перерахунків пенсій для пенсіонерів, які після призначення (проведення попереднього перерахунку) пенсії продовжували працювати і набули не менш як 24 місяці страхового стажу. Згідно зазначеної статті можна дорахувати стаж і меншої тривалості при умові, якщо після призначення чи попереднього перерахунку пенсії пройшло не менше 2 календарних років.

З 1 жовтня 2017 року Законом України №2148 від 03.10.2017 р. внесено зміни в частину 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» , відповідно до яких органи Пенсійного фонду України щороку з 1 квітня мають проводити зазначені перерахунки пенсій автоматично без додаткового звернення тих пенсіонерів, які на 1 березня відповідного року набули право на проведення перерахунку пенсії з дорахуванням страхового стажу або страхового стажу і заробітку. Обчислення страхового стажу, який дає право на перерахунок пенсії відповідно до цієї статті, здійснюється за даними системи персоніфікованого обліку після останньої дати зарахованого страхового стажу при призначенні (попередньому перерахунку) пенсії.

Зважаючи на ці зміни, вперше з 1 квітня 2018 року органами Пенсійного фонду проведено такий перерахунок пенсій в автоматичному режимі без особистого звернення для тих пенсіонерів, яким вперше призначено пенсію до 01.04.2016 року, та в яких від останньої дати зарахування страхового стажу до 01.03.2018 року пройшло не менше 24 календарних місяців. При цьому такий перерахунок торкнувся пенсій за віком, по інвалідності, в тому числі пенсій, які обчислені в розмірі пенсії за віком та пенсій за вислугу років при умові, що станом на 01.04.2018 року їх одержувачі досягли пенсійного віку, передбаченого чинним законодавством.

Перерахунку з 1 квітня не підлягають пенсії, розмір яких в період з 01.04.2016 року перераховувався з урахуванням стажу, стажу і заробітної плати після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, або проводився перехід з одного виду пенсії на інший.

 

Галина Гумницька

Заступник начальника ТО УПФУ Тернопільської області