Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Забезпеч своє майбутнє – відмовся від зарплати в «конверті»

В Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості за участю першого заступника начальника Тернопільського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області Ніни Банзерук відбувся семінар щодо легальної зайнятості.

Кожен громадянин, який влаштовується на роботу, повинен пам’ятати, що отримання зарплати «в конверті» сьогодні, позбавляє його в майбутньому соціального захисту у разі безробіття, тимчасової втрати працездатності, нещасного випадку на виробництві, а також гідної пенсії. Для забезпечення свого майбутнього найманий працівник повинен вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин, – наголосила Ніна Банзерук. – Відносини у сфері зайнятості населення регулюються Конституцією України, Кодексом законів про працю, Законом «Про зайнятість населення». Таким чином, влаштовуючись на роботу неофіційно, працівник повинен чітко усвідомлювати: якщо зарплату виплачують «в конверті», це означає, що роботодавець, швидше за все, не укладе трудовий договір, а також не здійснюватиме відрахування з неофіційної зарплати єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду.

Перевірити інформацію щодо сплати роботодавцями єдиного внеску можна  зареєструвавшись на ВЕБ-порталі, де також знаходиться багато довідкової інформації щодо пенсійного забезпечення, - розповіли пенсійники присутнім та роздали інформаційні буклети.

 

Юлія Талалай

головний спеціаліст з питань

організаційно-інформаційної роботи