Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

День Пенсійного фонду: легальна зайнятість – гарантія соціальних прав

Спеціалисти Тернопільського об’єднаного управління провели День Пенсйного фонду щодо пропагування легальної зайнятості. У складі робочої групи з питань детінізації доходів, підвищення рівня заробітної плати та легалізації зайнятості населення фахівці Фонду здійснили виїзд з метою обстеження дотримання чинного законодавства щодо оформлення трудових відносин та оплати праці суб’єктів господарської діяльності у місті Тернополі.

Головний спеціаліст сектору забезпечення наповнення бюджету фінансово-економічного відділу Олеся Соболікова інформувала громадян про переваги офіційного працевлаштування, роботодавців – про наслідки за допуск працівника на робоче місце без укладення трудового договору.

Працівник без офіційного оформлення на роботу позбавляє себе гарантованого державою розміру заробітної плати; виплати своєчасно та не нижче мінімальної заробітної плати, офіційної відпустки, відпустки по догляду за дитиною тощо; виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю; допомоги у разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу; соціального страхування.

До того ж неоформлений офіційно працівник втрачає трудовий та страховий стаж при розрахунку розміру пенсії. Адже тільки легально оформлений працівник, який, відповідно, матиме достатньо страхового стажу, отримає право на гідну пенсію.

 

Юлія Талалай

Головний спеціаліст з питань організаційно-інформаційної роботи

ТО УПФУ Тернопільської області