Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Обговорили обов’язкове та добровільне пенсійне страхування

Питання сучасної трирівневої системи пенсійного забезпечення розглянули за круглим столом спеціалісти Тернопільського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області  із представниками страхової компанії «ТАС».

Відкрила зустріч начальник об’єднаного управління Тетяна Глух, яка наголосила, що добробут людини, її забезпечення у пенсійному віці залежить від тих передумов, які людина набула протягом свого життя. Очільниця Фонду пояснила, що державне пенсійне страхування є гарантоване державою пенсійне забезпечення за умови наявності необхідного страхового стажу. У солідарній системі державного пенсійного страхування розмір пенсійних виплат залежить від тривалості страхового стажу (періоду, протягом якого сплачувалися страхові внески) та розміру заробітку (доходу), з якого сплачено внески.  Учасниками цієї системи є всі застраховані особи, тобто громадяни які та за яких сплачуються внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (це, насамперед, працюючі за наймом, а також індивідуальні підприємці, самозайняті та деякі інші особи). В солідарній пенсійній системі здійснюються страхові пенсійні виплати: пенсії за вікомпо інвалідностіпо втраті годувальника, певні надбавки та доплати до цих виплат, а також допомога на поховання пенсіонерів. Тетяна Глух зазначила, що додатковий вид пенсійних виплат у системі добровільного недержавного пенсійного забезпечення - це вибір та можливість людини.

У свою чергу директор Тернопільського агентства «Страхової компанії «ТАС» Наталія Яцишин розповіла, що попри роботи щодо страхування життя і здоров’я людей, важливу увагу у своїй діяльності компанія приділяє і недержавному пенсійному страхуванню. «Гідне забезпечення громадян після виходу на пенсію є одним із найважливіших завдань, яке повинна вирішувати держава. Воно здійснюється за рахунок виплат пенсій. Але, людина може подбати про себе і самостійно, - сказала Наталія Яцишин. -  Додаткове пенсійне страхування покликане доповнювати систему державного пенсійного забезпечення для того, щоб гарантувати нормальний рівень життя громадянам пенсійного віку».

Тетяна Глух звернула увагу, що спільним завданням із соціальними партнерами партнерами є роз’яснювальна робота щодо легальної зайнятості для набуття страхового стажу та підвищення рівня заробітної плати,  а також можливості перевірити свій стаж та заробітну плату за допомогою використання електронного ресурсу – ВЕБ-порталу Пенсійного фонду України.