Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Загальна система оподаткування: нарахування та сплата єдиного внеску

Єдиний внесок нараховується на суму доходу (прибуток), отриманого від діяльності фізичних осіб – підприємців, які обрали загальну систему оподаткування, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому, сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. Про це нагадали у Тернопільській ОДПІ.

У разі, якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом про ЄВ. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Отже, Законом про ЄВ визначено чіткі умови щодо сплати єдиного внеску у розрізі, не меншому за розмір мінімального страхового внеску, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску для фізичних осіб-підприємців на загальній системі оподаткування за кожен місяць такого кварталу.

Суми єдиного внеску, сплачені протягом року, враховуються платниками при остаточному розрахунку, який здійснюється ними за календарний рік до 10  лютого наступного року, згідно з даними, зазначене ними в податковій декларації про майновий стан і доходи.

Оподаткування доходів фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування визначено ст. 177 Податкового кодексу. Зокрема, об’єктом оподаткування є чистий оподаткований дохід, тобто різниця між загальним оподаткованим доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю підприємця.

Крім того підприємці зобов’язані вести Книгу доходів та витрат, на підставі якої здійснюється заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в річній податковій декларації, з урахуванням сплаченого ним протягом року податку на доходи фізичних осіб на підставі документального підтвердження факту його сплати.

Нагадуємо, що для фізичних осіб – підприємців, які обрали загальну систему оподаткування гранична дата сплати ЄВ за ІІ квартал – 19 липня. Мінімальна сума сплати єдиного соціального внеску у 2018 році становить 819, 06 грн на місяць. Максимальна сума сплати єдиного соціального внеску у 2018 році становить 12285,9 грн на місяць.

Докладніше – у Центрі обслуговування платників. Телефон для довідок: 43-46-10, 52-12-27.